“hoe vergroot ik de veiligheid in een magazijn”.

Alle onderwerpen die ik hierbij kan bedenken zullen in de loop der tijd de revue passeren. In dit blog geen opgeheven vingertjes, geen opsomming van alle regels, geen droge serie wetsartikelen maar vooral praktische zaken, zaken van alledag.

Ik houd me vanzelfsprekend aanbevolen voor suggesties over onderwerpen, voor vragen en voor op- en aanmerkingen. De wijsheid heb ik zeker niet in pacht al loop ik toch alweer een jaartje of 30 tussen de magazijnstellingen.

dinsdag 10 december 2013

Liggers in een palletstelling

Om pallets in een stelling te kunnen plaatsen hebben we liggers nodig. In principe is dat genoeg om goede pallets, mits op de juiste wijze in de stelling geplaatst, op te slaan. Met liggers is het net als eerder gezien bij de palletstelling staanders van belang om goed op te letten welke ligger van welke dikte staal, van welke hoogte en "diepte", van welke lengte je gaat gebruiken voor de opslag van pallets. Bij tweedehandspartijen "oude" stellingen kom je nog wel eens liggers tegen met een lengte van 2.600 mm.
Eerst even wat informatie uit de oude en nieuwe norm waardoor je weet hoe je een gewenste liggerlengte kunt uitrekenen.

pallet plaatsing norm

















Twee (niet overbloezende, scheefstaande of wat voor andere afwijking dan ook die de breedte van een pallet vergroot) pallets met een breedte van 1.200 mm kun je dan plaatsen op een ligger met een lengte van 2.625 mm. Liggers met een lengte van slecht 2600 zijn voor ze pallets dus niet geheel geschikt.

In de huidige norm zie je eenzelfde beeld.
                                                                                                                                  
pallet plaatsing norm, nieuw
pallet plaatsing norm, maten






 





















De maten die we gebruiken voor het berekenen van de liggerlengte zijn natuurlijk de X maten. Afwijken mag altijd als je dan maar op een andere wijze de gelijke veiligheid weet te garanderen. Het blijft lastig hoe dat te doen.

Bovenstaande is alleen nog maar de basis voor het berekenen van de gewenste liggerlengte.

De liggerlengte wordt bij het ene merk opgegeven als de maat tussen de connectoren, bij een ander merk de maat tussen twee staanders, bij weer een ander de maat incl. de connectoren. Er is zelfs een merk stellingen dat in het verleden van de ene methode van liggerlengte bepaling overging op een andere wijze van liggerlengte bepaling. Hoe moeilijk kun je het een afnemer van stelling materiaal maken.

liggerlengte berekening























De juiste liggerlengte doorgeven als je liggers wilt bijbestellen van welk merk dan ook kun je het beste altijd doen door een tekening te maken waarin je de volgende maten op geeft:
- de maat hart-hart staanders (in voorbeeld hierboven de "Le" maat)
- de maat tussen de connectoren gemeten ( de "L" maat) 
- de maat tussen de staanders gemeten ( de "Lp" maat)
Op deze wijze kan het haast niet mis gaan.
 
Dat was dan de liggerlengte, helaas hebben we nog meer variabelen die het "lastig" kunnen maken om de juiste liggers te verkrijgen.
 
Liggeraanlassing
 
de ligger kan op verschillende hoogtes aan een connector (inhaakhoekstaal) worden gelast, op deze wijze kun je een exact gewenst liggerindeling bereiken. Bij aanschaf van stellingmateriaal kun je het beste altijd gebruik maken van standaard aanlashoogtes omdat je daar op termijn de minste problemen mee kunt verwachten.
 
ligger aanlassing

 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bij een aantal merken palletstellingen is het draagvermogen van een ligger die bovenaan de connector is gelast minder dan van liggers die op een lagere positie zijn aangelast.
 
ligger hoogte



draagvermogen, standaard aanlassing
draagvermogen, aanlassing bovenzijde 
 
 
Dat scheelt, zoals je kunt zien in bovenstaand tabelletje, ongeveer 300 kg bij dit merk stellingen.
 
Liggerprofiel
 
De derde variabele is het gebruikte profiel, soms hebben liggers die op een andere wijze geprofileerd zijn een ander draagvermogen, soms wordt de dikte van de ligger aangepast en wordt daardoor het draagvermogen vergroot. Soms wordt de materiaaldikte en/of de staalkwaliteit gewijzigd met alle uitdagingen van dien als dit materiaal op de tweedehands markt terecht komt.
 
diepte ligger, 40 mm
 diepte ligger, 50 mm

De ligger met een dikte van 40 mm heeft een draagvermogen van 2.000 kg en de ligger met een dikte van 50 mm van 2.250 kg. Wat 10 mm meer diepte al niet voor effect heeft.

materiaaldikte ligger


















De liggers hebben een materiaaldikte van 2 mm tot 3 mm. Zie ook hier het verschil in draagvermogen bij gelijkmatig verdeelde belasting van de liggers.
Bij twijfel over de materiaaldikte altijd de laagste waardes aanhouden zodat er geen risico wordt genomen.

Connector, inhaakhoekstaal

De vierde variabele is de gebruikte hoekstaal, de hoeklijn waar de liggerprofielen aan gelast zijn, en waar de ligger mee in het frame wordt gehangen. Door gebruik te maken van een inhaking met meer dan standaard lippen, nokken of wat er al niet gebruikt wordt kan ook het draagvermogen van een ligger verhoogd worden.

verschillende connectoren








van deze verschillende inhaakhoekstalen
heb ik geen draagvermogens kunnen vinden.


Het leek zo eenvoudig toen ik deze aflevering voor mijn blog aan het schrijven was maar hoe verder ik kwam hoe meer variabelen ik tegenkwam. Waarschijnlijk ben ik er wel een of meer vergeten maar ik denk dat ik de belangrijkste wel heb beschreven.

Soms kom je liggers tegen die wel een gelijke hoogte en dikte hebben maar waarvan de ligger aan de onderzijde open is, ook dit type ligger heeft veel minder draagvermogen als een volledig gesloten ligger.
Een laatste die ik me nu nog zo weet te bedenken is het verschil tussen 2 in elkaar geschoven C-profielen en standaard kokerprofielen, ook daar is een draagvermogen verschil in. Deze verschillen zijn gelukkig allemaal redelijk goed te zien bij een aanblik van het stellingmateriaal.

Moraal van dit verhaal:
 
Let goed op bij aanschaf van nieuwe liggers als aanvulling en van tweedehands liggers in het algemeen om niet in te leveren op veiligheid in het gebruik van de "bijna dezelfde" stellingen.
 
een vriendelijke groet,
 
Frans Hardus




 

1 opmerking:

  1. Iron Ox - TITanium Art & Design
    Iron Ox is titanium rods the trademark that 2019 ford ecosport titanium is made to resemble titanium jewelry piercing an Iron-Iron-Ox coating. Titanium Art winnerwell titanium stove & Design is crafted ford fusion titanium for sale from copper and gold.

    BeantwoordenVerwijderen