“hoe vergroot ik de veiligheid in een magazijn”.

Alle onderwerpen die ik hierbij kan bedenken zullen in de loop der tijd de revue passeren. In dit blog geen opgeheven vingertjes, geen opsomming van alle regels, geen droge serie wetsartikelen maar vooral praktische zaken, zaken van alledag.

Ik houd me vanzelfsprekend aanbevolen voor suggesties over onderwerpen, voor vragen en voor op- en aanmerkingen. De wijsheid heb ik zeker niet in pacht al loop ik toch alweer een jaartje of 30 tussen de magazijnstellingen.

maandag 16 september 2013

waarom magazijnstellingen vast zetten of los laten staan?

De huidige norm geldend voor magazijnstellingen die geplaatst zijn na 2008 is:

nen normering stalen opslagsystemen - Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur

Deze norm geeft aan dat alle stellingen die mechanisch beladen worden aan de vloer verankerd moeten worden.

All storage equipment shall be fixed to the floor to prevent movement of the uprights where mechanical handling equipment is used at or near to the storage equipment. The number and type of floor fixings shall be specified by the storage equipment supplier and these shall be installed in accordance with the instructions of the fixing supplier;

Dit in tegenstelling tot de oude norm de NEN 5051, geldend voor stellingen vanaf 1982 t/m 2008:

Aanschafgegevens - Montage en gebruik
Door de besteller te verstrekken ontwerpgegevens en
bepalingen voor montage en gebruik

deze gaf aan dat verankering bij voorbeeld vereist is in één van de volgende gevallen:

Stellingen met een hoogte van meer dan 2 m, indien de hoogte/diepte verhouding van een juk meer bedraagt dan 4 : 1 (minder dan 4 aaneengesloten secties) of 5 : 1 (4 of meer aaneengesloten secties), dan wel 8 : 1 in het geval  van rug aan rug gekoppelde jukken.
Indien verankering niet mogelijk is, mag ook op andere wijze worden voorzien in de kantelstabiliteit, bijvoorbeeld door het over het gangpad heen koppelen van een enkele sectierij aan een rug aan rug gekoppelde rij. Een dergelijke koppeling dient tenminste om het andere juk te worden aangebracht.

Stellingen die onderworpen zijn aan relatief grote horizontale belastingen, zoals bijvoorbeeld als gevolg van SBA;

stellingen waarbij slechts één liggerlaag aanwezig is;

In alle overige gevallen mochten stellingen los blijven staan. In de loop der jaren raakten wel steeds meer bedrijven er van overtuigd dat het verankeren van stellingen uiteindelijk veiliger is dan het los laten staan van de stellingen omdat er minder risico is dat door een aanrijding de stelling in beweging komt en er een kans op ontstaat op uit de stelling vallende goederen en/of pallets. Tevens werden stellingen nogal vreemd belast door na verschuiving weer in lijn getrokken / geduwd te worden met heftrucks.

Problemen ontstaan er als we te maken hebben met voorgespannen betonvloeren en vloerverwarming die hoog in de vloer ligt.
Het is geen plicht om je te houden aan een norm, je mag afwijken van de normen als je op een andere wijze de gelijke veiligheid kunt bereiken.
In het geval van vloerverwarming en/of voorgespannen betonvloeren kan er gekozen worden voor het verlengen van de voorste stijlen van de stellingen om deze dan zo hoog mogelijk    bij het dak over het gangpad aan elkaar te koppelen. Alle stellingen worden zo een blok en de kans op omvallen zeer klein. De voetplaten kunnen dan tegen het verschuiven vastgelijmd worden aan de vloer of met hele korte ankers verankerd.

1 opmerking:

  1. wanneer is verankering aan de gevel verplicht of gewenst / waar kan hier ik informatie (wet- of regelgeving, normen, goede praktijk) over vinden / wat als een stelling 30 cm uit de gevel staat?

    BeantwoordenVerwijderen